abilitytoCreate

Kreativt skapande, utveckling och inspiration på Brunnsviks Folkhögskola - a musicians development.

Softpub

Kategori: Allmänt

Istället för våra såkallade Saftpubar som vi har här på skolan ca en gång i månaden, eller varannan, där de som vill uppträder med valfri repertoar, så hade vi igår en "softpub" där vi körde lite akustiskt, alltså soft, ja.
Det var en mysig och underhållande kväll med superduktiga framträdanden, som vanligt!

Slänger upp några bilder:













Brunnsviks Folkhögskola - mitt andra hem

Kategori: Allmänt

Inte trodde jag att jag skulle trivas så fruktansvärt mycket på en folkhögskola: 19 år, rädd för att för tillfället flytta hemifrån, lämna mitt gamla liv bakom mej, börja plugga på ny ort, 16 mil hemifrån och inte känna en enda själ. Efter ett augusti man fick kämpa sig igenom för att allt skulle falla på plats, börja ta kontakt med sina nya klasskamrater, börja trivas i sitt internatrum, förstå upplägget med lektionerna o.sv, så var allt värt det, allt som jag har nu och som jag har byggt upp, här på Brunnsviks Folkhögkola.

Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om detta ställe och alla människor så mycket som jag nu gör. Att åka hem på sportlov i en vecka känns nästan lite jobbigt nu. Jag har inte varit hemma i Kristinehamn på ett tag nu. Varit på skolan i många helger i rad nu, vilket jag inte varit på ett tag. Och det känns och är som ett andra hem nu, Brunnsviks Folkhögkola. Alla mina vänner är min andra familj, och här är man för alltid trygg. Visst kommer hemlängtan då och då, men det hör ju bara till. Det betyder ju att man tycker om sitt hem också.

Till våren/sommaren när vi slutar här så kommer det kännas jättekonstigt inom mig. Jag älskar ju detta ställe, jag älskar min klass och mina vänner, lärare och utbildningen, omgivningen och det som vi kreativa människor har byggt upp här. Detta är vårat samhälle där vi utvecklas och skapar.

Tack.

Emelie <3 Brunnsvik = Sant

Det här är en skola som jag varmt kan rekomendera till alla som håller på med sin egen musik, tycker om att spela med andra, ha mycket egen tid till att skriva låtar, repa och i stort sätt schemalägga sin egen dag vissa dagar. Och nu talar jag ju såklart för BoomTowns musiklinje eftersom att det är det jag går och inte vet så mycket om de andra linjerna förutom att de är sjukt bra linjer det med! På BoomTown är får man hålla på med vilken musikstil/musikstilar man vill, men är nog mest inriktade på pop/rock och alla dess sub-genrer. SÖK SÖK SÖK hit ni alla som funderar på att plugga musik i ett eller två år. Gemenskapen blir enorm och kärleksfull bara efter nån månad när man börjar lära känna folk. Man kommer in i allt så lätt och alla är underbara. Jag älskar detta ställe, Brunnsvik, Ludvika, Dalarna.





Playing with the night!

Kategori: Allmänt

Vilken kväll det var igår, lördags den 18 februari 2012!
En jättebra konsert på Cozmoz med delar av klassen (de andra spelade i fredags) och sedan maskerad fest hos Revoked! Superhjälte-tema. Det var sjukt kul!

Jag spelade mina två senaste skrivna låtar, Playing with the night (som jag också kommer länka till, mitt framträdande längre ned) och Golden tears. Spelade även The scream of happiness med Insomania.

Hursomhelst, så när vi kom hem tillbaka från Borlänge så var det bara att byta om, sminka sig och fixa till håret till sin påhittade superhjälte! Jag kallade mig för Super-Lovley, och var hjälte över kärleken och spred kärlek, haha! Festen var jättelyckad och jag hade det riktigt roligt.

Det får bli ett litet snabbt inlägg nu, för tiden springer iväg! Men i stort sett så var det detta som helgen gick ut på. Mina föräldrar kom också upp och kollade igår, jättekul att de kom! Nu väntas lite bilder från gårdagen.




























Dags för fest. Super-Lovley och Flower Power hjältar!














Lever lyckligt som få

Kategori: Allmänt

Repa, spela in, uppträda. Repa, spela in, uppträda.. livet som en bättre musiker tar sig som fan nu alltså!

Rep inför våran spelning i Borlänge på lördag ligger i bott nu, och imorgon blir det ännu en instängd dag i studion och försöka hinna med det sista på The scream of happiness (första demon). Och lite rep på det också!
Igår satt jag några timmar här på mitt rum och la bitvis ny gitarr på Playing with the night, som min andra demo heter.

Den repas det även på för fullt med en ny konstellation inför konserten. Vi började även på en till av mina nya låtar vid namn Golden Tears tidigare idag på repet. Och det gick fan bättre än vad jag hade förväntat mig. Eftersom att jag inte haft några direkt hela arrangemang på varken Playing with the night eller Golden Tears, så har det gått fruktansvärt bra och fort att arrangera och repa tillsammans med de sjukt duktiga musikerna Micke, Dominic och Martin. Åh gud, det är såhär jag vill ha det varje dag! Jag stortrivs och man utvecklas i raketfart! (fult uttryck kanske).

Som kanske förstått händer det sjukt mycket på skolan nu. Inte bara repetitioner och inspelningar, utan även läxorna rullar på. Fast alltså, det är svårt att fokusera på läxorna när det är så mycket som måste repas och spelas in, hinnas med på så kort tid. Man får ju prioritera det i första hand, vilket lärarna också vill att man gör. Men duktig som jag försöker vara, så vill jag helst hinna med allt och lite till!

Tänkte också försöka hinna med att skriva färdigt min nya låt på piano, inför våran såkallade "Soft-pub" på tisdag, helgen efter konserten i Borlänge då jag ska uppträda med 3 låtar. Men det känns himla knapert med tid nu alltså, med tanke på att jag allra helst vill hinna färdigt med mina demos först innan sportlovet som sagt!
Man kan ju dock inte ha allt som första prioritet hela tiden. Något måste komma lite därefter ibland. Som nu läxorna och att hinna "stress"-skriva klart min låt tills på tisdag. För övrigt blir det oftast inte bra om man ska stressa med att skriva en låt. Jag får kanske helt enkelt hitta nåt annat att spela då som låt nr 2!

Och på lördag kväll efter Borlänge spelningen väntas det en tema-fest i Revokeds lya! Det kommer bli fett!




Denna bild kommer eventuellt att bli bilden för mina två första demos.

Projekt - "Born this way" is back!

Kategori: Allmänt

Ja! Jag hade ju filerna sparade på mitt usb-minne, från när vi i början på höstterminen hade ett projekt att göra en cover/egen låt i studion, bara för att ha någonting att spela in för att lära oss hur det fungerade, då jag, Linnéa och Manno skulle göra en rockversion på Born this way tillsammans med grabbarna i Revoked.

Ja, i alla fall, dom filerna från när de la all musik har jag sparat på mitt usb-minne, från när ena musikläraren skulle rensa bort allting på datorn inför höstlovet tror jag det var. Och nu när jag har Cubase då, så kan man ju lägga in MP3-filer från t.ex Logic i Cubase och fortsätta jobba med filerna och lägga på mer saker. I detta fall sången, som aldrig blev färdiglagd i skolans studio och som vi sedan la på hyllan ett tag. Men nu la jag in spåren från gitarren, trummorna och basen i mitt Cubase, pratade med Manno och Linnéa och frågade om de var intresserade av att lägga om sången så vi avslutar vårat studio-projekt så att säga! Det ville dom, så jag ska lägga min sång ev nu i helgen, sedan får de filerna så de kan lägga sin sång antingen i skolans studio eller om dom lånar min så de kan spela in här.

Ja, hur som helst så blir det ju awesome i alla fall! Så hoppas detta blir gjort snart, för DÅ ska covern fanimej publiceras så folk får höra det som jag har pratat om en del här på bloggen.

Mina två första demos

Kategori: Allmänt

Nu har det fan tagit fart på riktigt! Nu är det i full gång med mina två första demos! Den ena spelas in i skolans studio med hjälp av det tillfälliga bandet Insomania, som lägger musiken. Nu är all musik lagd på den, och nästa vecka väntas inspelning av sången + körstämmor. Därefter mixning och sedan är den klar.

Den andra spelar jag in i min nyinköpta hemmastudio, med hjälp av min ena musiklärare som har lagt bas och trummor. Vi mixade färdigt det idag så jag kunde ta det över till mitt Cubase och lägga el-gitarr och sång själv, och nu är gitarren i stort sett färdiglagd. Har suttit med det stora delar av dagen. Den ska nu finsjusteras så fort jag kan få hjälp av någon som kan det. Det blir eventuellt nästa vecka. Sång på denna lägger jag nog i helgen om halsen och rösten vill som jag vill. Sedan mixning på den med, sen är de båda låtarna färdiga för publicering både på facebook, här på min blogg, youtube, och sedan på några musiksidor där man kan publicera sin musik. Detta förhoppningsvis innan vårat sportlov, v.9

Så, nu börjar det också dra ihop sig inför "Haffas-spelningen nr 2" så att säga, som äger rum i Borlänge på Café Caoz den 17-18 februari. Där uppträder jag med Insomania igen då med min låt som vi spelade på Haffas. Och nu har jag och en trummis, Joseph, pratat ihop oss om att spela mina två andra låtar live då också (den ena av dem är min ena blivande demo, den andra har jag inte börjat spela in än) tillsammans med Dominic på gitarr, och Micke på bas. Jag ska även också lira elgitarr på dessa två låtar. Vi ska börja repa på det på söndag när Micke kommit tillbaka till skolan. Men jag, Joseph och Dominic kände lite grann innan på låtarna. Eller rättare sagt, jag spelade upp dem för dom, och de jammade med lite grann. Så ja, med mycket rep till veckan så kan vi nog få ihop det till konserten den 18e. Om inte annat, en utav dom.

Livet är så underbart när man får hålla på med sin egna musik varje dag!


Och som Grant Nicholas i bandet Feeder sjunger:
"'cause there's no life without the purple", vill jag härmed avsluta detta inlägg, och lägga upp en bild på hur min lilla inspelningshörna på mitt rum ser ut.



Trip till Borlänge = inköp av studio

Kategori: Allmänt

I fredags kom äntligen älsklingen hit! Det har varit en jättemysig helg med massa godis, matlagning, en trip till Borlänge och massa mys.

I lördags åkte vi och Linnéa med Dominic till Borlänge, mest för att jag skulle köpa mig min studio som jag har haft tankar på jättelänge. Och speciellt nu när jag studerar här, det är nästan som ett måste att ha en sån här då. Vi hade en mysig dag tillsammans i Borlänge med lite shopping och umgänge. Det var himla trevligt!
Jag lämnade Borlänge med en studio med ljudkort, märke Focusrite, (och med ett tillhörande inspelningsprogram, som är rätt standard och inte så bra, som följer med för att man ska byta ut det mot bättre program senare) hörlurar, märke Sennheiser, kondensator mikrofon MXL 990, mikrofonstativ + puffskydd + sladd, och ett midi-keyboard, för allt sammanlagt 3800 :-

Jag är supernöjd med mitt inköp av studio, och jag fick hjälp av han i musikaffären med att få bra grejer i den prisklass jag ungefär hade tänkt mig. Så nu till veckan ska jag be om hjälp av lärare/elever att koppla in allting rätt, starta upp och installera. Ska be en i klassen om att få inspelningsprogrammet Cubase också, som är mycket bättre än såna program som följer med inte så jättedyra ljudkort. Sen är det bara till att börja producera och spela in!

Efter inköpen på musikaffären så tog vi några timmars shopping, eller i alla fall mest gick runt i affärer och umgicks, och åt på McDonalds.

Jag ska ha min ena musiklärare på onsdag igen i skolans studio och göra klart det sista på min första slask-demo. Han var inte nöjd med trummorna, så b.la det ska fixas och göras klart.

Nu kör vi de sista veckorna innan ett härligt sportlov hemma väntar!






Vi hittade jättestora bakelser i en mysig affär på Kupolen!


Linnéa och Dominic


Min nyinköpta studio

Internet och inspelningar

Kategori: Allmänt

Nu har vi äntligen internet igen! Hoppas det håller sej förfan!

Nu ska jag berätta lite vad som hänt under dagarana vi inte haft internet och jag inte kunnat berätta något.

På sånglektionen i tisdags fick jag jättefint beröm av sångläraren. Hon fick gåshud och nästan rörd till tårar när jag sjöng min sångläxa som jag knappt kunnat öva på i och med att internet har fuckat och inte kunnat lyssna in låten så mycket som jag skulle behöva göra. Så det var verkligen jätteskönt och peppande att höra!

Igår spelade jag in en slask-demo på en av mina nya låtar tillsammans med en av lärarna, med ett sånt där litet studio-kit. Det är på G att mixas lite snabbt och det sista ska göras. Det är som sagt bara en slask, alltså att jag ska ha det så jag kan spela upp det för folk jag vill ha med och spela den i band med live sedan. När jag och läraren spelade in den spelade jag in akustisk gitarr och sång, han bas och trummor. Så det är verkligen en jätte basic grund på ett ungefär hur jag vill ha det. Sedan ska det vara en röjig låt med mycket el-gitarr, och halvtempon. Det är fett som fan! Det är hur kul som helst och lärorikt som fan att spela in i studio! Det är inte så lätt som man tror alltså. Mycket jobb och tålamod. Och så ska vi spela in min andra nya låt som vi inte hann med denna gång, typ nästa onsdag.

Och idag spelade vi in i skolans studio med gruppen Insomania, som jag drog ihop för att spela min första egenskriva låt live. Så jag kommer nu direkt från studion, kl 22.30 på kvällen och vi har varit där sen ca 12.30. Yeah, det är fan så det ska va! Det har gått skitbra och nu har vi lagt alla instrument. Så ska vi lägga sång, körstämmor, manliga och kvinnliga, och mixa. Sedan är det klart! Men det får nog bli nästa vecka eller något sånt när alla har tid och det finns tid i studion.

Så ja, mycket som händer nu och jag älskar det!

Det blir kanske en liten tripp till Borlänge på lördag tillsammans med Dominic, Linnéa och Axel som kommer hit imorgon (fredag) så jag kan köpa mitt studio-kit paket på musikaffären där som en av mina lärare tipsade mej om att det är riktigt najs grejer (+ en midi-keyboard) och sen även kanske ta en runda på shoppingscentret Kupolen!


Inspelningen av min slask-demo i onsdags