abilitytoCreate

Kreativt skapande, utveckling och inspiration på Brunnsviks Folkhögskola - a musicians development.

"Du har en jädra pipa!"

Kategori: Allmänt

Åh, sånglektionen idag gjorde verkligen min dag, och lyfte upp mig ur min sega period där jag känner att jag inte kan någonting. Jag gav järnet idag på lektionen, och sångläraren uttryckte sig att jag hade en jädra pipa och en stor röst. Vilket innebar att jag nu ska sjunga Cabaret, och såna låtar i det stuket för att utveckla beltingsången ännu mer, som hon berömde under lektionen! Det kändes så jävla gött! Jag ska sluta mesa, jag ska ge järnet hela tiden nu, att mesa är ju bara för mesar, och jag är ingen mes! Nu fick jag självförtroendet tillbaka att jag faktiskt kan, bara jag vill, och jag vill!

Jag skulle också anpassa mitt låtskrivande till min röstkapacitet och inte ligga kvar i det "gamla" i låtarna. Så jag använder mig av det i mina låtar framöver. Håller på med en ny låt nu som jag inte har någon melodi eller text till än, så ska verkligen ta till mig av det som hon sa, att använda min röstkapacitet i låtarna!

Känns så fruktansvärt gött!

Omtumlande men härligt

Kategori: Allmänt

Helgen tillbringades hemma i Kristinehamn, igen.
Den här gången skulle vi spela med Homerun i Mariestad på fredagskvällen. Men efter mycket omständigheter, dålig planering och en gnutta lathet (obs, inte av bandmedlemmarna!) så blev det inte av för att vi inte kom ner dit på något sätt. Och det var just det som var den dåliga planeringen. Det sög. Usch och fy. Hade verkligen sett fram emot den spelningen.

Men, som tur i oturen som det brukar heta, så fanns det en viss tur för mig att det inte blev av med Mariestad. Jag var hos doktorn i fredags och jag fick antibiotika för uvi, och jag mådde rent ut sagt skit i fredags kväll. Men med en underbar pojkvän som man har, som tog hand om mig och köpte massa godis, så mådde jag mentalt mycket bättre. Så myste vi till Idol med min familj, som också tog hand om mig väl. Det var skönt att vara hemma under 1a Advent, och gå på julskyltningen med älsklingen, mamma och pappa.



Och nu nalkas julen! Det är fullt upp här på Brunnsvik innan jullovet och innan konserten (Haffas konserten) vi ska ha den 10 december. Jag längtar ihjäl mig! Nästa vecka börjar projektveckan inför konserten, då vi ska rigga ljus, ljud, och sådant, och ha scenteknik. Tisdag - fredag 13.00 - 16.00. Allt ska hinnas färdigt.

Även Luciatåget ska sitta fint den 13 december morgonen. Vi repade inför lucia idag för första gången, med några traditionella jullåtar. Lät riktigt fint och ska bli kul! Jag får nog ha en egensydd tomteluva sedan högstadiet som är rosa istället för röd, för jag inte hitta mitt lucialinne, och vara någon slags tomte i luciatåget istället.

Igår kväll var vi ett gäng som bakade lussebullar här på skolan. De blev riktigt goda!

Inatt somnade jag med ett riktigt gott humör. Vaknade med stressen upp till öronen som har förföljt mig hela dagen. Usch.

Konstlinjen här på skolan har idag haft som en liten festival med grejer runtom på skolan som eleverna har gjort själva som man får gå och kolla på. Inspirerande och kul!








Med mitt perfekta pokerface

Kategori: Allmänt

Ibland tröttnar man. Det är väl inget konstigt? Jag är trött på att alltid behöva dra på mig mitt pokerface. Att tro alla om gott. Att behöva anpassa sig efter andra individers humör. Att känna att jag inte är mig själv, det är fan det värsta som finns. Känna att man inte räcker till helt om man inte har sitt pokerface på i tid och otid. Folk känner mig inte tillräckligt än känns det som. Jag vågar inte. Orkar inte med konflikter, därför jag får anpassa mig hela tiden. Se till att det inte händer. Inte visa mig svag, inte visa mig "fel".

Inte direkt som önskat, som jag trott, som jag hoppats på. Besvikelse.

Blir arg på mig själv för att jag inte kan prestera så mycket som jag vill, när jag vill. Mitt huvud gör ont och en förkylning närmar sig känns det som. Har antagligen drabbats av blåskatarr eller uvi. Lätt och jobba och prestera då. Känner mig svag och otillräcklig. Men vill inte det, men kroppen vill inte vara med mig just nu. Men det låter jag ingen märka, för jag vill vara perfekt. Nej, bra nog, räcka till. Jag kämpar.

Med mitt perfekta pokerface ser ingen mina tillfälliga brister. Ingen ser min smärta i ljumskarna.
Jag vågar inte visa.

Vem är jag?

Kategori: Allmänt

Just nu känner jag mig lite lost i mig själv. Vem är jag, vilken typ av musik vill jag skapa och hålla på med, vad passar min röst till att sjunga? Jag blir så förvirrad. Och varför vet jag inte. Nej.
Enligt min sånglärare är det en bra period i sin utveckling att känna såhär. Exakt vad hon menade med det och sa minns jag inte riktigt. Men det känns som att jag inte kan prestera någonting just nu. Är rädd. Vad beror detta på?

Jag känner mig på samma gång lite instängd. Att gå på en folkhögskola går en på nervena ibland. Jag har ett ställe att vara ensam på. Och det är mitt lilla, lilla rum. Som vi som bor i detta hus för övrigt betalar alldelses för mycket för i hyra varje månad. Så litet är det. Men det är mysigt på ett sätt. Men jag är en person som vill komma bort från allting ibland. Och här är det inte så lätt. Man sitter på sitt rum och pluggar och övar om dagarna. Man äter mat i matsalen, man är i ett övningsrum, man spelar med folk, man spelar själv, man hör andra spela. Man umgås, och festar vissa helger. Ja, klart som fan att det är mysigt! Men jag saknar storstan, ett stadsliv, resa bort en liten sväng. Skaffa nya intryck och se och träffa andra människor. Man blir väldigt intim här.

Ny inspiration.

?



In the name of Love

Kategori: Allmänt

Den här helgen, 18-20 november åkte jag hem till Kristinehamn för att fira min och min pojkvänns 1års dag!
Det var den 19 november förra året som allting "hände" och så, men den 20 november, dagen efter som vi blev tillsammans. Och eftersom att söndagen idag den 20 gick åt för mig att åka tillbaka till skolan så firade vi våran 1års dag igår.

När jag kom till stan i fredags så åkte vi upp till hans mamma som bjöd oss på jättegod mat och dricka. Vi myste hemma hos henne i några timmar, sen tog vi en kvällsprommenad hem till Axel, med utsikt över hela stan! Jag sov över där, och dagen därpå skulle han spela trummor med en orkester som heter Lusasken Big Band (ett musikskole storband) på Musikskolans typ välgörenhets konsert till Världens Barn. Det var riktigt bra! Men efter deras soundcheck tidigare på dagen då jag hade stannat hemma hos honom sålänge, så kommer han hem och överraskar mig genom att knacka på sin egna ytterdörr så jag får öppna, och ger mig en bukett med 4 stora röda rosor! Finns det något finare man kan få av sin älskling, på 1års dagen? Jag blev rörd till tårar. Så himla fint!
Vi gick sedan och köpte oss lite nybakade bakelser på Ica Maxi.

Senare på eftermiddagen var vi nostalgiska och gick till den pizzarestaurang som vi åt på förra året den 19e. Då bjöd han mig på en pizza som vi även åt likadan denna gången för att "återminnas" lite. Nostalgi är ju bland det mysigaste som finns!

På den tidiga kvällen på lördagen gick vi hem till mig och myste med mat och en Budapest tårta som mamma hade bakat till oss på våran 1års dag, tillsammans med föräldrarna. Axel fick då också min 1års present.

En helmysig helg har det varit, och det känns som att vi verkligen firade våran 1års dag väl, utan att stressa och med mycket kärlek.

Jag har bara en sak att säga:
Jag älskar dig Axel Jonsson Blom.

Och att plugga 16 mil ifrån sin stora kärlek är lite kämpigt i sina stunder. Men är kärleken så pass stark som våran, träffas rätt ofta på helgerna/lov, så funkar det bra!
 











Konsertförberedelser

Kategori: Allmänt

Igår repade jag med en grupp på 2 st Jet covers som vi ska uppträda med på en konsert på Haffas i Ludvika den 10 december. En konsert för allmänheten som det kommer att göras reklam om och skrivas om. Det ska bli sjukt maffigt och roligt! Jag och ett annat gäng repade även igenom min egenskrivna låt idag som har varit akustisk till en början, men som nu är i en pop/rock version som också ska uppträdas med på denna konsert. Ska bli så sjukt spännande och kul, för jag har aldrig spelat mina egna låtar tillsammans med andra musiker, och speciellt aldrig uppträtt med det! Blir en jättebra erfarenhet detta.

Arbeten och dyligt rullar på som aldrig förr! Nu är det massa som ska hinnas klart innan jullovet.
Idag redovisade vi ett litet projekt som vi fick förra veckan, där man i grupp skulle spela in en radioteater med ljudeffekter och sådant. Alltså som en liten teater/sketch fast med bara ljud, och man får då lägga till alla ljudeffekter eftersom att man inte kan se vad som pågår. Ja, såna brukar man kunna höra på vanliga radiokanaler ibland. Det var sjukt kul och våran blev jättebra.

Mysig helg hemma

Kategori: Allmänt

Jag åkte hem i helgen för att kunna spela med Homerun på Kulturnatta. Men då hann jag också med och se estet 3orna ha en liten café kvällskonsert på min gamla gymnasieskola. Det var mys!



Uppriggning



Ett försök på att bygga korthus en kväll hemma hos Axel

Trötta och belåtna musiker efter en mycket bra spelning på Kulturnatta med bandet på lördagskvällen!

Spelning med Homerun i Kristinehamn

Kategori: Allmänt

I torsdags åkte jag hem för att spela med Homerun på lördagen, på ett evenemang som heter Kulturnatta i Kristinehamn. Spelningen gick skitbra, och folk gillade det! Dock var ljudet rätt kasst, med medhörning och sånt, men det lät bra ut i alla fall!
Lite filmklipp från spelningen dyker upp så fort jag får tag i dem. Delar med mig av lite bilder sålänge.
Fler bilder m.m finns på våran facebook grupp, "Homerun".





Rundgång

Kategori: Allmänt

En rundgång. Tänk vad det kan påverka kroppen för en stund. Det var just det som hände under en liten lektion/genomgång i PA-teknik innan idag. Och det var inte den lilla heller. Ett ljud (i detta fall två rätt groteska direkt efter varann), det går ju bara på några hundradelar, och man ryser till i kroppen och tror att trumhinnan gått sönder. Hemskt det där. På så kort tid blir man påverkad av ljud som sådanna.
I alla fall, någonting gick snett helt enkelt.

Lärorik lektion var det i alla fall. Varje dag lär man sig något nytt.

 

Nyinspelade låtar med Homerun!

Kategori: Allmänt

Som sagt så spelade vi (Homerun) in den 4-5 november i Filipstad, 4 st låtar. Och nu ligger 2 av dem ute på Youtube/Facebook. De två andra är lite "hemliga" fortfarande och kommer senare att bli publicerade.

Här finns "All night long" och "Falling for you" att lyssna på, helt färska:





Kika gärna in oss på våran facebook sida!
https://www.facebook.com/#!/groups/130717030332436/

Borta bra, men hemma bäst!

Kategori: Allmänt

Vilket underbart höstlov det har varit! Har hunnit med massa; repat med bandet, träffat vänner, mysig fika hemma på stan och även lite shopping, shopping i Karlstad med Axel, bakat, myst framför tv:n, översovning, bandmys och inspelning med bandet under 2 dagar! Det är så skönt att jag fick så mycket gjort, men ändå så skulle jag vilja ha spenderat lite mer tid att bara vara hemma och ta det riktigt lugnt. Men, skönt att få saker gjort med som sagt och träffa folk när man väl är hemma.

Lördags eftermiddag inleddes med att komma hem till Axel, och sedan några timmar senare så kom bandet. Vi hade lite Homerun mys med popcorn och sånt där som är sjukt onyttigt men underbart gott! Kvällen slutade lite efter att jag hade halvsomnat i Axels knä runt ca 01.00. Den kvällen sov Axel och jag väldigt gott hemma hos honom.

Söndagen var mest en mysdag där vi först var hemma hos Axel och sedan kvällsmys hos mig.
Rep med Homerun på måndag, och sedan översovning hos mig. Tisdagen såg likaså ut, fast nu var Anno med och fotade oss (våran egna bandfotograf) under repet. På kvällen var det umgänge hemma hos Anno också med David och Axel. Och någonstans där emellan beställde min mor en ny telefon till mig, en Samsung Galaxy Ace, fin lur det!

Onsdag, dagen tillbringades hemma hos Anno också tillsammans med David. Vi bakade kladdkaka, gick på stan, och lite sådant!

I torsdags tog jag och Axel en sväng till Karlstad för att chilla och shoppa lite. Det blev en riktigt mysig och lyckad dag i Karlstad med bara han och jag.

Fredagsmorgonen tillbringades på en buss en timme ca upp till Filipstad där det skulle bli inspelning för fulla muggar med Homerun! Vi skulle också sova över där en natt och jobba gärnet! Vi fick 4 låtar inspelade och färdigmixade. Sjukt grymt! Hur detta lät och blev kommer upp inom en snar framtid.

På lördag eftermiddag var man trött och helt färdig efter en lyckad inspelningshelg. Samma kväll var jag och Axel hemma hos mig och hade det trevligt med familjen sista kvällen innan de skulle skjutsa upp mig hit till skolan igen.

Och nu sitter jag här, alldeles ensam och det är rätt tomt... Men är fruktansvärt nöjd över lovet och kommer att leva på det väldigt länge!
Händelserika helger hemma i Kristinehamn är det nu under november månad, och det blir en del hemfärder för bland annat spelning med bandet.


Bildbevis på mitt härliga lov:


Delar av Homerun, efter lite "makeover" i deras frisyrer


Min gamla gymnasieskola i Kristinehamn







Anno, jag, David


I Karlstad tillsammans med den bästa.



Inspelning i Filipstad