abilitytoCreate

Kreativt skapande, utveckling och inspiration på Brunnsviks Folkhögskola - a musicians development.

"Din musik låter britpop"

Kategori: Allmänt

Den enda personen som ser rakt igenom en när det gäller sin musik, ska jag berätta är Christopher Anthin. En väldigt speciell och helt fantastisk person som vi har haft ett gäng lektioner med under årets gång. Nu ska han tyvärr sluta och vi hade idag våra sista enskilda musik-snack som vi brukar ha efter varje lektion. Svårt att säga direkt vad han undervisar i, men artistericoachning, ger en feedback till ens musik, kommer med tips, inputs, säger den raka ärliga sanningen, och lite sådant. Vad som är bra att veta i den stora musikvärlden och hur man lättast kommer fram.

Hur som helst, så hade jag för en timme sen mitt sånt enskilda snack. Bara efter några få minuters lyssning på min låt Playing with the night, så var den första kommentaren att det låter 80-tals britpop. Både i mitt gitarrsound och i sångmelodin. Han snackade massa om det där, och sa även att jag var grym på el-gitarr när han frågade om jag var el-gitarrist, och jag svarade ja. Det är sånt här man blir så JÄVLA glad av. Sånt här som driver en framåt.

Jag gick dit innan och hade förväntat mig rent ut sagt sågning av mina två låtar som jag spelade upp, (den andra inte helt färdig, men ändå). Och det första man märker är att han ser rakt igenom mig musikmässigt. Det var som att han visste exakt vad jag ville pyssla med och vilket sound jag var ute efter. Det var attityd i sången, rått och inte sådär gullegull fint-mys-smörigt som jag inte ens vill ha det. Men just att han sa det, den första som säger det.

Och när jag spelade upp min första låt, The scream of happiness i Logic som inte ens är klar, omixad o grejer, så är det första han säger att jag sjunger väldigt rent. Sen att han såg en röd tråd i dom två låtarna, kändes sjukt bra! Jag tyckte själv att det var en rätt smörig låt, vilket jag påpeka innan jag spelade upp den, så sa han att det är den inte alls. Ja, det var 20 minuter av positivitet som jag verkligen behövde. Det var som att han sa det som jag ville höra, och det var ju den ärliga sanningen också. Det bara var att fortsätta på samma spår ansåg han.

Så ja, britpop/rock är min grej, den genren jag vill hålla på med, det jag också tydligen har förmedlat i två låtar, rätt omedvetet. Bara det säger ju sig självt.

Projektvecka med Jan Hammarlund

Kategori: Allmänt

Den gamle prog artisten Jan Hammarlund har varit här på Brunnsvik och jobbat med oss under förra veckan. Det är vi BoomTown, Musikpedagoglinjen och Ord-linjen som har haft en projektvecka angående Hammarlund. Musiklinjerna fick i uppgift att själv eller i ensemble att tolka, göra en cover på en av Jans låtar fast behålla taktart och tonart. Han har även jobbat med Ord:arna med deras texter, som vi sedan har fått tonsätta nu under en vecka.

Allt detta resulterades och avslutades med en konsert där vi spelade upp våra arbeten. Detta skedde igår (måndag, 23e april). Det gick bra och det var en rolig och annorlunda uppgift gentemot vad vi brukar hålla på med. Själva grejen med detta var ju då att Hammarlund själv var här och arbetade med oss och gav oss feedback på våra tolkningar av hans låtar. I slutet på konserten bjöd han även på två av sina nya låtar från senaste skivan, som han även ska uppträda med ikväll på en egen konsert i Ludvika.

Idag såg vi att det satt ett urklipp från tidningen med artikel från denna konsert i entrén till matsalen. En bild på Jan i förgrunden och min grupp i bakgrunden när vi skulle uppträda. Lite roligt att man var med där!


Johanna, jag, Manno, Martin och Linnéa. Vi tolkade hans låt Mjuka Tassar.







Nikita på trummor och Fredrik på bas hade gjort en rap som tonsättning av en Ord-låt













Och slutligen, Jan Hammarlund bjöd på två nya låtar.

Playing with the night, publicering

Kategori: Allmänt

Efter månaders försening än vad jag hade beräknat, så är nu min första demo Playing with the night färdig för publicering. Känns sjukt gött att ha en första låt nu att kunna sprida. Ska också bli skönt nu när jag kan fortsätta fokusera på nyare studioprojekt och låtar som jag håller på med, när jag börjar bli färdig med äldre inspelningar.

Här är den i alla fall, Playing with the night - inspelad i skolans och min egna studio, av mig på sång och gitarr, och bas och trummor är inspelade av ena musikläraren. Hjälp med mixning, klippning, och inputs, av musikläraren Peter Forsman, praktikanten Julianna Heij och klasskamraten Mikael Bojfeldt. TACK för hjälpen!

Tumbleweed-studioprojekt

Kategori: Allmänt

Tumbleweed heter låten som jag har insprirerats av som min bror skrev i sitt Gargeband på sin iPhone som jag berättade om. Det projektet började jag med i torsdags kväll, och det är i full gång! Jag jobbar på ett annorlunda sätt jämfört med hur jag brukar göra. Nu hade jag ju i och för sig lite ideér i förväg och så, men istället för att sitta och fundera på ackordföljd, upplägg, text och sådant, så spelar jag in det direkt, det som jag kommer på som kan tänkas passa. Texten lägger jag på senare som jag kommer på, men det är instrumenten som ska ha fokus i den här låten. Mestadels instrumental ska den vara. Jag använder mig av programmets (Cubase) trummor, men lägger gitarr, bas, synth/piano och sång själv då.
Tanken är också att det ska bli en typ progressive rocklåt, se hur bra jag lyckas med det när den är färdig. Det är också en utmaning och ett annat sätt att skriva låtar på, och inte bara det här vanliga upplägget som i en vanlig poplåt. Jag tycker hur som helst om jättemycket att jobba på detta sättet har jag märkt under dessa 2 dagar, för det går mycket snabbare, och man överanalyserar inte allting vilket man oftast kan göra. Man lägger en grund i alla fall, sen utifrån det sen finslipa, lägga till saker o.sv.

Hur som helst, så är grundtanken med detta att jag skulle skicka iväg detta som ett av mina 2 eller 3 ljudprov till en folkhögskola nere i Göteborg, som är i stort sett som Brunnsvik, att jobba med egna låtar på sin nivå, spela in i studio, studiotekik och sådana grejer, fast mer strukturerad, som jag vill ha det. Så detta är för att visa att man kan jobba i Cubase, där jag ska göra allt på egen hand. För på de andra låtarna som jag spelat in som snart är färdiga, har jag ju tagit mig hjälp av både andra musiker och hjälp till mixning. Nu blir det att utmana sig själv genom att göra allt själv!

Jag kommer att kalla detta studioprojekt för Tumbleweed, då min bror, Henrik döpte sin låt till det som ett arbetsnamn. Jag har det också som ett arbetsnamn, men kanske i slutändan så kommer den att heta det, det får vi se.

Som sagt, söka ner till Göteborg. Vore inte helt fel att bosätta sig där för ett år för studier. Jag känner att det blir lite väl isolerat här, speciellt på helgerna, det är drygt, om man verkligen inte hittar på något, typ fest. Jag vill känna att jag kan ta mig dit jag vill när jag vill. Även om det är studierna som man ska hålla på med, och det gör jag ju såklart. Det kan man inte direkt om man bor på en folkis. Det har funkar jättebra detta första år, men man börjar verkligen känna att det är vår på riktigt nu och att man slutar snart. Man börjar bli rastlös och känner att man vill ut i stan igen på ett sätt.
Men men, jag ska inte klaga! Men folkhögskolor är inget jag orkar mer än ett år till tror jag.

Jag saknar verkligen storstaden, friheten, om man kan kalla det så.

Stockholm med gamla gymnasieklassen, maj 2011

Påsklovet och nya projekt

Kategori: Allmänt

Nu har det varit påsklov och har varit hemma under den veckan och hämtat ny energi till resten av vårterminen. Lovet var fantastiskt kul. Med 2 födelsedagar, min och pappas, och 3 födelsedagar firade. Umgänge med bästa vännen Anno, piercing i tragus (örat), shopping i Karlstad, krogen, hemmamys, filmmys och massa sånt som man mår bra av!
På lördagen när jag kommit hem för lov så var vi familjen iväg till Arvika för att se min brorsas klass på Musikhögskolan i Ingesunds uppsättning av musikalen Jekyll & Hyde. Sjukt bra! Därefter på onsdagen såg vi på Estettvåronas uppsättnign av Hairspray hemma i Kristinehamn, riktigt bra det med.

Samma dag som de flesta åkte hem på påsklov, så hade vi ett litet uppträdande av ett arbete som kallades för "Så mycket sämre", där vi i grupp skulle planka en Sting låt som gick i en udda taktart. Det var riktigt kul och lärorikt, och så mycket sämre blev det inte tyckte jag.

Igår satt jag i skolan studio i pincip hela dagen och finjusterade min demo som snart, snart är färdig, med hjälp av ena läraren och en praktikant vid namn Julianna som är väldigt bra på Logic och studioteknik. Så nu är det i stort sett bara den gererella ljudbilden som är färdig. Har klippt bort grejer i låten som jag inte ville ha kvar, mixat lite på egen hand och gjort så allt kommer i rätt timing. Det känns grymt bra, för den är snart klar, som sagt! Ska bli så kul att publicera den och se vad folk tycker om min första inspelade låt som kommer att bli publicerad. Eftersom att det har blivit så utdraget med detta p.ga att jag har varit beroende av andra folk för hjälp, så har jag dela med mig av en liten, liten försmak på låten, på ca 1 minut på facebook. Finns på min sida för alla som är medlem där. Det är filmat med mobilen och sedan upplagt på facebook, så man får ha lite förseende med ljudet! Men det låter sjukt bra nu och jag är nöjd! Som sagt bara ljudbilden som ska fixas med hjälp av fler öron, så fort studion är ledig, den är väldigt fullbokad just nu. Men på onsdag om två veckor har jag tid, om inte någon liten tid där emellan.

Vi har nu ett projekt tillsammans med Musikpedagoglinjen och skrivarlinjen Ord, där vi ska i olika grupper göra en cover på en av Jan Hammarlunds visor. Vi får göra det i stort sett som vi vill, men taktart och tonart ska vara original. Han kommer senare att hälsa på oss här på skolan där vi då ska ha en liten konsert för honom med låtarna, men han ska också vara lite involverad i låtarna när vi håller på att repa på dem. Sen, del 2 i projektet blir att i samma grupp, tonsätta en av texterna som eleverna i Ord-linjen har skrivit. Det ska bli riktigt kul, dom är duktiga på att skriva texter.

Jag har under påsklovet frågat brormin om jag fick ta ut en låt som han har skrivit i Garageband på sin telefon, för jag tyckte att den var bra och jag kände att jag kunde göra något eget utav det. Så jag har tagit ut den, och ska så fort jag får lite mer tid börja ett litet projekt där jag tänkte göra om den låten till progressiv rock. Ska även skriva egen melodi till, som inte fanns innan. ja, jag har lite tankar på hur det skulle kunna låta, och att testa på att inte skriva en "vanlig" låt i "pop-rock" stuk, utan ja, mer progressivt som sagt. Så vi får se hur det blir med det och hoppas på att det kommer bli något bra!

För övrigt håller jag på med rätt många låtar nu, som jag vill försöka få klart innan terminen är slut. Inspelade hinner de inte bli med fullt band, men färdigskrivna och en slaskinspelning satsar jag på att hinna klart.


Min fina tragus piercing som läker så fint! Nytagen på Kingsroad i Kristinehamn, födelsedagspresent av brorsan. Anno tog också sin samtidigt.


Våra "Så mycket sämre" uppträdanden hade vi i garaget där de som bor i huset har sin replokal.


Jekyll & Hyde


Jekyll & hyde


Hairspray


Satt för första gången på egen hand i skolans studio och mixade lite lätt de sista på min demo i programmet Logic.


Jag och Anno